Evenementenbegeleiding

 

evenementen

Evenementenbegeleiding: aan organisatoren van evenementen bieden we de volgende diensten aan. Advieswerk hoeft niet duur te zijn en het betaalt zich altijd terug. Het is wel zaak om Chelona aan het begin van het traject in te schakelen.

ADVIES BIJ DE ORGANISATIE

Reeds 35 jaar kom ik met bands op allerlei evenementen. Dat kan in een kroeg zijn tot op Pinkpop. Van zaaloptredens tot festivals. In al die jaren heb ik veel zaken gezien die goed geregeld waren, maar nog meer zaken die beter konden of uitermate slecht geregeld waren. Vaak niet met boze opzet maar met de beste bedoelingen.

Er komt gewoon een heleboel op je af als organisator en laten we wel wezen: het is niet je dagelijkse werk. Daar kan Chelona iets in betekenen. Als het gaat om techniek, podium, backstage, pr en natuurlijk artiesten dan is dat onze expertise die we graag willen delen.

Uiteraard kunnen we helpen met het boeken van artiesten en dat hoeven helemaal niet Chelona artiesten te zijn. Maar we kunnen ook kijken wat er aan techniek vereist is. Zie ook de volgende 2 punten.

ADVIES BIJ DE KEUZE VAN GELUID EN LICHT

Ik heb jaren getourd met bands als geluidstechnicus. Ik ken ook de meeste geluidsfirma’s. Ik kan dus perfect adviseren als het gaat om geluid en licht. Dit doe ik geheel onafhankelijk omdat ik met geen enkele firma een zakelijke relatie heb. Ik kan eventueel een aanbesteding opstellen waarin de juiste eisen worden opgesomd. Ik bespreek dan de offertes met de organisator.

Vaak is hetgeen geluidsfirma’s en bands communiceren abacadabra voor een organisator. Geluidsfirma’s weten dat en maken hier vaak misbruik van. Deskundig advies betaald zich snel terug in dit geval.

Het beste voorbeeld is iets dat heel vaak voorkomt en tot grote frustratie leidt: een organisatie boekt eerst een geluidsfirma voor het hele weekend. Op zaterdag boeken ze een band die met eigen spullen wil spelen. Het standaard geluid moet dan vrijdagnacht  worden afgebroken en zondagmorgen weer worden opgebouwd. Dit is te voorkomen en wij weten hoe dit soort dingen in elkaar zit.

BEMIDDELING TUSSEN ORGANISATIE EN ARTIESTEN

Artiesten hebben vaak eisen op allerlei gebied. Soms tegenstrijdig met de belangen van de organisator. Het is heel goed mogelijk dat wij het contract met eisen even tegen het licht houden om eventuele pijnpunten inzichtelijk te maken. Chelona heeft in het verleden al heel wat contracten gezien en ook verstuurd natuurlijk.

Zien we problemen in een contract dan bespreken we dit met de organisator waarna we naar oplossingen kijken, keuzes voorleggen en tenslotte met de organisator bekijken of we hier uit komen en de artiest ook werkelijk boeken. Overigens is het zo dat in 90% van de gevallen zo wie zo niets noemenswaardigs aan de hand is. Gelukkig maar.

STAGE MANAGEMENT BIJ FESTIVALS EN OPTREDENS

Een stagemanager zorgt dat alles op het podium op rolletjes loopt. Maar ook de ontvangst van de artiesten, het bemiddelen tussen artiesten en organisatie, het oplossen van problemen met artiesten: artiesten hebben iemand nodig die dezelfde taal spreekt. De rol van een stagemanager is vaak die van people-manager.

Het kan zijn dat je een festival organiseert met uiteraard meerdere bands. Alles moet natuurlijk soepel verlopen die dag, zeker met het afwisselen van de bands. Heel vaak is hier echter een heleboel denkwerk aan verbonden voor het daadwerkelijke festival. Welke volgorde is muzikaal het beste maar geeft ook de minste problemen met ombouwen van de bands. En als we alle bands op een hoop gooien met hun eisen, aan welke eisen moet de geluidsfirma dan voldoen?

Het werk van een stagemanager vindt voor het merendeel plaats voor het festival. Tijdens het festival moet hij zorgen dat alles keurig loopt en iedereen tevreden wordt gehouden. Heel belangrijk en Chelona kan daar een prima rol in vervullen.